Verdiepingstraining “Werken met paarden en (seksueel) trauma”

Voor (paarden)coaches en (trauma)therapeuten

In samenwerking met Praktijk Amelie.

Merk je dat je hapert als het om (seksueel) trauma gaat en dat je de juiste expertise mist?
Wij helpen je graag hierbij.

Je bent aan de slag als (paarden)coach en/of (trauma)therapeut, maar je merkt dat er soms thema’s spelen waar je je nog niet zoveel raad mee weet. Je hebt al de nodige ervaring op zak en oefent met passie en professionaliteit je vak uit. Maar als het op seksueel trauma aankomt, merk je dat je hapert en dat je bepaalde expertise mist om hier op een goede manier mee om te gaan. Je wilt je cliënten ook helpen met deze problematiek, maar mist daartoe de juiste vaardigheden. In de verdiepingstraining “Werken met paarden en (seksueel) trauma” krijg je een stevige basis mee om professioneel je cliënt met (seksueel) trauma te begeleiden. Bij gesprekken met andere paardencoaches over (seksueel) trauma, komen vaak de volgende reacties naar voren:

 • “Ik vind het spannend als er (seksueel) trauma speelt bij mijn cliënt.”
 • “Er speelt seksueel trauma, maar ik durf er niet naar te vragen, of op door te vragen.”
 • “Als het over seksueel trauma gaat, weet ik niet meer wat ik moet doen.”
 • “Ik ben huiverig dat de cliënt het niet aankan, of te kwetsbaar is, om met zijn of haar seksueel trauma aan de slag te gaan.”
 • “Ik schuif dit thema naar achteren, want ik ben geneigd om andere ‘makkelijkere’ thema’s eerst te behandelen.”
 • “Ik voel stress en paniek opkomen wanneer iemand verteld over seksueel trauma.”
 • “Ik twijfel over de signalen van mijn client of van de paarden als het gaat om (seksueel) trauma, of vind het ongemakkelijk als de client of het paard op dit thema signalen laat zien.”
 • “Ik weet niet wat ik moet doen of zeggen als iemand ‘dissocieert en vindt het eng om te zien’”

Als gevolg hiervan merk je dat je bepaalde kennis en vaardigheden mist. Je wilt graag ook begeleiding bieden aan cliënten met (seksueel) trauma, maar je twijfelt of merkt dat je dit thema ontwijkt. Je voelt dat dit toch wel andere koek is dan werken met andersoortig trauma. Je aarzelt hoe je hiermee om moet gaan, en deze aarzeling is van invloed op het proces dat jouw cliënt in de bak doorloopt.

“Wat is dit een mooie verdieping. Dit maakt mijn pakketje compleet. En een grote wens ging in vervulling om meer te leren over paardencoaching en trauma. De kennis, ervaring, zachtheid, humor van Jubine Nijmeijer gaf me de ruimte om volop te leren. Dank je wel daarvoor.”

Waarom gebeurt dit?

Het werken met seksueel trauma is een vak op zich. Natuurlijk kun je voelen dat je gaat wankelen wanneer het gaat om dit specifieke trauma wat diepe sporen achter laat. Het spreken over seksualiteit op zich is vaak al ingewikkeld, laat staan wanneer dit beschadigd is geraakt. Seksueel trauma is een specifiek trauma met andere en vaak meer onzichtbare gevolgen dan andere trauma’s.

Zo kun je in het werken met cliënten na seksueel trauma meer bevriezing, dissociatie en tevens een zogenaamde ‘aanpasreactie’ tegenkomen. Dan lijkt het alsof de sessie goed verloopt, echter voel je ook aan dat de cliënt er niet geheel meer bij is. Of lijkt het onopvallend of ongrijpbaar wat er gebeurd. De cliënt gaat als het ware uit contact en gaat steeds dieper in bepaalde overlevingsreacties dan dat je normaal gesproken gewend bent bij trauma. Je merkt dat je het lastiger vindt om de juiste woorden te vinden of de juiste interventies te doen, om de cliënt er weer bij te betrekken. Ook de signalen van de client of van het paard zijn wat moeilijker te duiden en de sessie wordt steeds meer ongrijpbaar.

“Deze trainingsdag was zeer waardevol. Ik heb veel geleerd, in een mooie ruimte ( en mooie omgeving) met fijne mensen. Amanda legt goed uit en neemt de tijd voor het beantwoorden van vragen. De sfeer was goed en het voelde veilig. We hebben serieus geoefend, maar ook heerlijk kunnen lachen.”

Hoe los je het op?

Hoe zorg je ervoor dat je cliënt in het hier en nu blijft en het contact houdt tijdens de sessie met zichzelf, het paard wanneer je hiermee werkten jou als coach? Hoe creëer je een setting waarin je cliënt zich veilig genoeg voelt, om in plaats van in overlevingsreacties te schieten de weg naar verbinding terug te vinden.

Paarden zijn kuddedieren met een zeer hoge sociaal-emotionele intelligentie. Zij voelen aan wanneer je bescherming of steun nodig hebt. En wanneer bepaalde prikkels te veel voor je zijn, of wanneer je een duwtje in de rug nodig hebt. Verder zijn zij altijd uit op de-escalatie. Zij geven kalmerende signalen af waardoor je je als client al vrij snel veilig en vertrouwd voelt bij het paard. Bij seksueel trauma is de fysieke integriteit ernstig geschaad, is de veiligheid ontnomen en vertrouwen in andere mensen vaak weg.


Het paard kan fungeren als hulpbron om de cliënt weer veilig te laten voelen in het eigen lichaam en vertrouwen terug te krijgen. Echter dit vraagt een andere manier van werken, die verder gaat dan de basis paardencoaching. In deze training leer je hoe je op professionele en vakvolwassen wijze het paard als hulpbron kunt inzetten bij cliënten met seksueel trauma. Als (trauma) therapeut leer je de kracht van paarden ontdekken. Je ontwikkelt hierdoor meer sensitiviteit, maar ook nieuwe vaardigheden om op integere wijze jouw cliënt door zijn/haar proces te begeleiden.

Het antwoord is: Verbinding middels de paarden als hulpbron bij verwerking van seksueel trauma

Paarden zijn kuddedieren met een zeer hoge sociaal-emotionele intelligentie. Zij voelen aan wanneer je bescherming of steun nodig hebt. En wanneer bepaalde prikkels te veel voor je zijn, of wanneer je een duwtje in de rug nodig hebt. Verder zijn zij altijd uit op de-escalatie. Zij geven kalmerende signalen af waardoor je je als client al vrij snel veilig en vertrouwd voelt bij het paard. Bij seksueel trauma is de fysieke integriteit ernstig geschaad, is de veiligheid ontnomen en vertrouwen in andere mensen vaak weg.

Het paard kan fungeren als hulpbron om de cliënt weer veilig te laten voelen in het eigen lichaam en vertrouwen terug te krijgen. Echter dit vraagt een andere manier van werken, die verder gaat dan de basis werken met paarden. In deze training leer je hoe je op professionele en vakvolwassen wijze het paard als hulpbron kunt inzetten bij cliënten met seksueel trauma.

Als (trauma) therapeut leer je de kracht van paarden ontdekken. Je ontwikkelt hierdoor meer sensitiviteit, maar ook nieuwe vaardigheden om op integere wijze jouw cliënt door zijn/haar proces te begeleiden.

“Een hele mooie opleiding die voor mij niet een “aanvulling” is, maar een “must”. Hij sluit zo aan bij mijn gevoel, dat alles klopt. Vanuit je hoofd naar je lijf en daar stilstaan bij wat er gebeurt. Het mag er zijn, het is goed, het is veilig. Zonder veel woorden over het hoe en wat… Voelen dat het goed is en je veiligheid vergroten. Spanningen die daarbij vrij komen en/of overgenomen worden door de paarden is een verademing, verlichting en alles wat daarbij hoort.”

Waarom is deze training een waardevolle verdieping en wat levert het je op?

 • Je leert de mogelijke signalen van het paard herkennen bij (seksueel) trauma.
 • Je leert meer over bevriezing en dissociatie en waarom je dit vaak tegen kunt komen bij seksueel trauma.
 • Je leert duidelijk herkennen tijdens de sessie wanneer de cliënt afwezig dreigt te raken, innerlijk spanning opbouwt, maar dit uiterlijk niet toont aan jou of een aanpasreactie vertoont.
 • Je leert de signalen van het lichaam van de client waarnemen en krijgt inzicht in hoe seksueel trauma zich opslaat in het lichaam.
 • Je gaat lichaams- en ervaringsgericht oefenen met de paarden, zodat je je client echt verder kunt helpen.
 • Je leert hoe je het paard als hulpbron versus het paard als spiegel kunt inzetten.
 • Je leert met meer detail waarnemen, daarop te reageren en hoe je met rust voeling kan blijven houden om het proces te begeleiden.
 • Je leert werken met het hier en nu, wat zich daarin aandient en dit te blijven volgen, ook al kun je dit rationeel gezien niet meer volgen.
 • Je leert vertrouwen en helderheid te ontwikkelen om te benoemen wat je ziet in het moment, ook al lijkt dit afwijkend en ongemakkelijk; je leert om te gaan met het oncomfortabele.
 • Je krijgt veel kennis over seksueel trauma en hoe dit specifieke trauma zich onderscheidt van ander trauma.
 • Je leert hoe je seksueel trauma bespreekbaar maakt bij je cliënt en raakt meer vertrouwd met de termen die horen bij seksualiteit en intimiteit.
 • Je leert omgaan met schaamte- en schuldgevoelens en innerlijke dader energie.
 • Je leert hoe je een veilige en professionele setting kunt creëren, waarbij de verhoudingen/relatie tussen jou en je cliënt duidelijk zijn, maar ook het paard op een paard gezonde manier wordt ingezet.

“Amanda heeft veel ervaring en expertise op dit gebied en weet een moeilijk thema begrijpelijk uit te leggen. Hierdoor herken ik nu beter signalen bij mensen met wie ik werk. Ook weet ik nu beter hoe ik dan kan handelen. Wat een goede investering is dit! Ik raad het iedere professional aan om deze training te volgen.”

We kijken in de training naar:

 • Hoe herken je (seksueel) trauma, of hoe adresseer je dit thema als je weet dat dit speelt bij je client?
 • Seksueel trauma is een specifiek trauma met andere en vaak meer onzichtbare gevolgen dan andere trauma’s. Hoe maak je voor jezelf als coach het onzichtbare ‘zichtbaar’?
 • Wat is de rol van het paard hierbij en hoe kun je het paard als hulpbron inzetten?
 • Waardoor raakt je client getriggerd en hoe kun je ervoor zorgen dat je client het contact houdt met het hier en nu, jou als coach en met het paard?
 • Hoe blijf je als coach of als therapeut rustig, geduldig en houd je vertrouwen in het proces?
 • Hoe begeleid je een client om vertrouwd te raken met zijn/haar lichaam, om zich weer veilig te voelen in het eigen lichaam en vastzittende emoties toe te laten/spanningen los te laten?
 • Wat zijn de eerste stappen om een lichaamsgerichte benadering bij seksueel trauma in te zetten en hoe integreer je dit in jouw praktijk?

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

 • Reader met theorie over seksueel trauma en paardencoaching.
 • De herstel na seksueel misbruik online academie van Praktijk Amelie inclusief werkboek.
 • Boekje met lichaamsgerichte oefeningen.
 • Ervaringsgerichte, lichaamsgerichte en reflectieve oefeningen.
 • Sessies met het paard als hulpbron.
 • Verdieping met betrekking tot eigen houding als coach, creëren veiligheid en procesbegeleiding.
 • Verdiepende literatuurtips.
 • Certificaat als bewijs van deelname.

“ Vier dagen doken we de diepte in. Theorie en praktijk wisselden elkaar mooi af. Dit keer zat ik in de rol van student. Heerlijk om zelf te leren, te ontvangen en te ervaren. Puzzelstukjes vielen op zijn plek. Nog meer snap ik wat voor grote impact trauma op een mens en zijn omgeving kan hebben. Gaaf om te ervaren hoeveel je kan doen door heel lichaamsgericht te werken. Mooi om te merken dat trauma’s niet in woorden herbeleefd hoeven te worden. De sensaties en gevoelens in je lijf ruimte geven is de sleutel om tot verwerking te komen. De paarden kunnen daar zo mooi bij ondersteunen. Veel deed ik al deels bewust en onbewust met kind en mens. Nu kan ik nog bewuster keuzes maken en is mijn rugzak verder gevuld met kennis en inspiratie. Bedankt Jubine voor de bevlogen begeleiding!”

“Een mooie, intensieve, maar vooral fijne bevestiging van de helende capaciteiten van ons lichaam. Want trauma zit niet alleen in het hoofd, het zit vooral opgeslagen in het lijf. Door op een veilige manier lichaamsgericht te werken, met aanwezigheid van een paard, worden hoofd en lijf weer met elkaar in verbinding gebracht. Dank Jubine Nijmeijer voor de mooie cursus!”

Voor wie is deze training?

Je bent (paarden)coach en/of (trauma)therapeut en hebt al enige praktijkervaring. Je bent een professional die zichzelf verder wil blijven ontwikkelen. Je wilt je traumasensitiveit en waarnemingsvaardigheden verder ontwikkelen? En je wilt graag groeien naar meer vakvolwassenheid? Ook als je nog niet veel weet van trauma biedt deze training jou een prachtige kans om je hierin te ontwikkelen.

De trainers

Jubine Nijmeijer
Trainer, gecertificeerd paarden- en transformatiecoach, opleider erkend opleidingsinstituut voor paardencoaches, yoga, mindfulness en meditatie docente en eigenaar van Wild Horse Coaching.

Jubine is een enthousiaste en betrokken paardencoach, trainer en yogadocent. Ze geeft trainingen en workshops aan groepen professionals waaronder (paarden)coaches en therapeuten. Zij heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in een lichaamsgerichte/somatische aanpak bij stress en trauma. Zij inspireert al sinds 2019 paardencoaches op het vlak van trauma bij een opleidingsinstituut voor paardencoaches met haar gepassioneerde uitleg en somatische aanpak met de paarden. Met haar rustige en warme uitstraling creëert zij al snel veiligheid in de groep, waardoor er openheid ontstaat om op een diepere laag met de paarden en elkaar te onderzoeken wat spanning en trauma doet. Hiermee creëert zij de ultieme leeromgeving, waarbij je leert door te ervaren en de theorie echt tot leven komt.

Jubine volgde de Opleiding Systemisch Paardencoaching bij Bureau Wind in 2012. Later volgde zij de verkorte basisopleiding bij Caprilli Coaching en de opleiding tot transformatiecoach bij de Academie voor Holistisch Coachen. Ook volgde zij diverse docenttrainingen op het vlak van yoga, zoals de yin yoga, mindfulness en meditatie opleiding bij Stillnessinyoga en de Advanced Studies: The Heart, The Mind en Healing Yoga bij Delight Yoga. Zij heeft een eigen coachings- en trainingslocatie met paarden sinds 2014.

Deze training is ontwikkeld na ruim een decennium ervaring met
paardencoaching en transformatiecoaching voor o.a. cliënten die met stress en trauma kampen. De lichaamsgerichte benadering die Jubine met behulp van de paarden toepast, is o.a. gestoeld op het werk van Peter Levine (Somatic Experiencing (SE), Gabor Maté, de Polyvagal Theorie (PVT), ademhalingswerk van Donna Tart, healing yoga technieken uit het Tibetaans Boeddhisme, mantra, diepgaande meditatietechnieken, maar is vooral gebaseerd op eigen ervaring.

Amanda van Praktijk Amelie
Trainer, geregistreerd dramatherapeut, Developmental Transformations practitioner, traumatherapeut i.o, ervaringsdeskundige schrijver, podcaster en eigenaar van Praktijk Amelie.

Amanda is een gepassioneerde therapeute die zich met veel passie inzet om seksueel misbruik bespreekbaar te maken èn te houden. Dit doet zij door middel van individuele therapie, groepen, trainingen en werkbegeleiding/supervisie aan te bieden. Zij heeft de Herstel na Seksueel Misbruik Academie ontwikkeld en geeft trainingen aan groepen professionals waaronder (paarden)coaches en therapeuten op het vlak van seksueel trauma. Zij heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in een lichaamsgerichte aanpak bij stress en (seksueel) trauma. Zij is ervaringsdeskundige en daarmee een inspiratiebron voor vakgenoten en voor overlevers van seksueel trauma. Zij inspireert door middel van haar podcasts, gastcolleges en dichtbundel: “Als het donker wordt”. Met haar kalme en uitnodigende uitstraling creëert zij al snel veiligheid, waardoor het proces makkelijker op gang komt, seksueel trauma op een veilige manier bespreekbaar wordt en de ruimte krijgt om gezien en erkend te worden.

Amanda volgde de opleiding tot dramatherapeut aan de Hogeschool Utrecht waar zij afstudeerde op het onderwerp seksueel trauma. Later volgde zij een post-hbo tot traumatherapeut bij het ZPTN/Traumacompany en op dit moment volgt zij de master vaktherapie aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Door middel van verschillende bijscholingen verdiepte zij zich meer en meer in (seksueel) trauma. Zij heeft een eigen praktijk in omgeving Utrecht en werkt geregeld samen met andere professionals. Haar werkwijze richt zich op het aangaan van een lichaamsgerichte persoonlijke ontmoeting in het hier en nu. Haar werk rust op de principe van Developmental Transformations (DvT), de Polyvagaal theorie (PVT), het werken met dissociatieve delen (ANP-EP), Somatic Experiences (SE), Resource Therapy (RT), Ego state therapy (EST), KReST (Lichaamsgerichte, op Resources gerichte, innerlijk systeemgerichte Trauma confrontatie), het werken met adem, paard en hond en elementen vanuit de yoga.

“Prachtige processen volbrachten zich tussen mens en paard onder de zeer fijne begeleiding van Jubine. Ook bij mij vloeiden tranen, ging ik diep naar binnen en kon ik ruimte maken voor iets wat zichtbaar ruimte nodig had. Iets wat diep opgeslagen zat in mijn lichaam. Ik ervaar nu veel meer lucht en ruimte. Ik ben me nog meer bewust geworden van wat een trauma is en hoe heftig de gevolgen hiervan kunnen zijn. En dat door heel lichaamsgericht te werken je stappen kunt zetten. Helemaal de paarden kunnen daar een onwijze steun in zijn. Maar ook je ademhaling, jezelf scannen, trillen. Dankbaar voor de inzichten waardoor ik zo anderen nog beter kan begeleiden om zichzelf te helpen.”

Onze paarden

Golden Dawn. Deze jong volwassen ruin windt er geen doekjes op en zal je zeker niet pleasen. Maar als hij voelt dat jij hem nodig hebt, dan zal hij er voor je zijn als een rots in de branding.

Esha; deze gevoelige volwassen merrie houdt van aandacht en wil graag aanhaken. Echter, als je haar te veel forceert, zal ze geen hoef verzetten. Frustratie en spanningen helpt ze graag afvloeien, om vervolgens weer samen in beweging te komen

Milou; deze rustige jong volwassen merrie voelt goed aan wanneer jij een steuntje in de rug kan gebruiken. Zij laat met heel haar wezen zien hoe het is om zelfstandig en zelfredzaam te zijn.

August; deze volwassen ruin met zijn imposante uitstraling, heeft een karakter van goud. Hij laat feilloos zien waar de blokkades zitten. “Ik ben er voor je, maar je moet het zelf doen” is een van zijn motto’s!

Roos; deze lieve gevoelige jong volwassen merrie en half zus van Milou is dan wel de onderste in “rang”, maar aan haar persoonlijkheid zal het niet liggen. Ze zal het je niet makkelijk maken; als jij naar links wilt, zal zij gegarandeerd naar rechts willen. Dus je moet van goede huize komen bij deze dame.

Kobus; deze gezellige stoere pony brengt veel wijsheid in de sessies. Waar jij de weg niet meer weet, helpt Kobus je deze weer te vinden.

Duur & data

De training duurt 4 dagen. De eerstvolgende trainingen worden gegeven op:

 • 6, 13, 20 maart en 3 april 2024 (woensdagen)
 • Summerschool: 15 tot en met 19 juli 2024 (5-daagse)

De trainingsdagen duren van 10:00 uur tot 17:00 uur, en je bent vanaf 9.30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan al voor je klaar en we trakteren je alle dagen op een lekkere gezonde lunch.

Kosten

De kosten voor deze 4-daagse training zijn: €1.250,-, exclusief BTW, inclusief lunch, thee/koffie/versnaperingen, reader, de herstel na seksueel misbruik online academie van Praktijk Amelie inclusief werkboek, boekje met lichaamsgerichte oefeningen.

De kosten voor de 5-daagse Summer School editie zijn: €1.500,-, exclusief BTW, inclusief het voornoemde bij de 4-daagse. Op de 5e dag zullen we aandacht besteden aan extra content, oefenen en samen ervaren.

Groepsgrootte

We werken in een kleine groep van maximaal 12 deelnemers, zodat er voldoende tijd en aandacht is voor je vragen. De groep vindt doorgang bij minimaal 6 deelnemers.

Weet je genoeg en wil jij jezelf aanmelden?

Je kunt jezelf via onderstaande button direct aanmelden voor deze training.


Wil je eerst meer weten?

Ik neem graag de tijd om jouw vragen te beantwoorden. Via mijn online agenda kun je daar zelf een belafspraak voor inplannen.

Over de locatie.

De training vindt plaats binnen en buiten op de prachtige coachings- en trainingslocatie van Wild Horses. De locatie is prachtig gelegen aan de rand van een natuurgebied. De locatie biedt veel sfeer en privacy. Dit betekent dat er gedurende trainingen geen andere activiteiten plaatsvinden en de locatie dus geheel ter beschikking staat aan de groep. De locatie is goed bereikbaar met OV en de auto. Vanaf metrostation Nootdorp is het nog 20 minuten wandelen. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Adres
Wild Horses
Nieuwkoopseweg 48A
2621PB Pijnacker

“De afgelopen dagen heb ik ook zelf aan den lijve mogen ervaren hoe traumaverwerking met behulp van paarden werkt. Het paard voelt feilloos aan waar de energie op zit die geblokkeerd is en niet kan stromen. En geeft jou DAT wat je nodig hebt, gemist hebt en waar wel de behoefte lag. Zo heb ik tijdens de sessies mogen ontvangen: weer leren voelen, bewust stilstaan bij welke sensaties er plaatsvinden in je lichaam, steun, warmte, geborgenheid en veiligheid van het paard. Met als resultaat dichter bij mezelf gekomen, een opgelucht gevoel, een tevreden en rustig gevoel wat nog door zal werken de komende dagen (en langer). Draagt absoluut bij aan heling van het trauma. Zo bijzonder en speciaal!”

“Wat een geweldige ervaring en wat een mooie liefde- en respectvolle manier van werken!”


“Erg mooie en leerzame module. Zelf ook mooie inzichten mogen ervaren. Smaakt naar meer.”

0
  0
  Jouw bestelling
  Je hebt nog geen bestellingenTerug naar de website