TRAINING “Paardencoaching: de verdieping”

Je bent paardencoach geworden omdat je weet wat voor een enorme positieve impact paarden hebben op mensen. Paarden brengen mensen bij hun gevoel, maar je merkt soms toch dat de ratio in de weg staat. Je client komt daardoor niet echt bij het gevoel, waardoor echte connectie en daarmee verandering uitblijft.

In de training “Paardencoaching: de verdieping” ontdek je hoe je deze connectie wel bereikt.

Merk je dat het soms lastig is om je client te begeleiden om gevoelens te voelen; kom je net niet die laag dieper? Merk je dat jouw client emoties onderdrukt en maakt dat je ongemakkelijk? Ik help je graag hierbij.

Je bent paardencoach geworden, omdat je weet dat paarden een grote hulpbron zijn bij het begeleiden en helpen van jouw cliënten. Vooral het intuïtieve en sensitieve van paardencoaching spreekt je zo aan. Je volgde opleidingen om jouw vak binnen professionele kaders en richtlijnen te kunnen uitvoeren, en je bent blij dat je elke week weer ‘in de bak’ mag staan met paarden en coachees. Toch merk je soms dat er iets mist. Dat het cognitieve toch nog weleens voorrang heeft op de echte connectie. Dat je jouw coachees méér zou kunnen bieden. In mijn training “Paardencoaching: de verdieping” ontdek je hoe je dat bereikt.

“De training “de verdieping” heeft mij diep geraakt en heeft me geholpen om meer in balans te komen en mijn intuïtie sterker te ontwikkelen. Ik voel me dankbaar en geïnspireerd door deze ervaring en kan het iedereen aanraden die op zoek is naar persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Het is een unieke en magische ervaring die ik voor altijd zal koesteren.” ~ Stephanie, paardencoach

“Dankbaar voor deze opleiding, een verrijking voor jezelf en als paardencoach! Een echte must have als toevoeging aan de opleidingen die er al waren!” ~ Julia, paardencoach

Als ik andere paardencoaches vraag naar hun grootste uitdagingen in hun werk met cliënten, dan hoor ik vaak deze geluiden:

 • “Het paard geeft mooie signalen, maar de cliënt geeft terug er niks bij te voelen of in te herkennen.”
 • “De cliënt blijft heel erg in zijn of haar hoofd en het wordt vooral een praatsessie.”
 • “De problematiek van de cliënt overweldigt mij; ben ik hier wel klaar voor?”
 • “De cliënt voelt zich overweldigd en geconfronteerd door wat het paard laat zien en raakt geblokkeerd.”
 • “Ik raak als coach ineens zelf getriggerd en voel me daardoor overvallen, of het paard gaat mij helpen in plaats van de client.”
 • “Na de sessie heb ik als coach het gevoel dat ik de essentie niet heb weten te raken en dit geeft een onbevredigd gevoel.”
 • “Het lukt mij niet helemaal om recht te doen aan wat het paard in de sessie laat zien.”
 • “Ik betrap mijzelf erop dat ik wel eens gefrustreerd of ongeduldig raak als de client zijn of haar patronen nog niet wil aankijken.”

Het resultaat van dit soort frustraties is dat je als coach begint te twijfelen aan jezelf en soms ronduit een slecht gevoel overhoudt aan coachsessies. Dat heeft niet alleen effect op je directe werk als coach, maar ook op het vertrouwen dat je nodig hebt om nieuwe cliënten te vinden voor je praktijk. Ook is het op deze manier moeilijk om cliënten aan je te binden en meer te kunnen bieden dan alleen maar eenmalige sessies.

“De training is een échte aanrader! Zelf heb ik deze training als heel leerzaam ervaren. Tot de dag van vandaag heb ik er nog steeds profijt van. Er wordt met je meegekeken waar je jezelf kunt ontwikkelen of waarin je kunt groeien, en daarin neemt de trainster jou in jouw eigen tempo mee. Op een prachtige locatie en met behulp van een kudde van 6 paarden, krijg je volop de gelegenheid om op een prettige veilige en kundige manier te ervaren en te leren.” ~ Patricia, paardencoach

Waarom gebeurt dit?

Als paardencoach wéét jij wat het effect kan zijn van paardencoaching. Waarschijnlijk ben je zelf ook door een bepaald proces met de paarden heen gegaan, en heb je er zelf heel veel baat bij gehad. Dat gun je je cliënten ook. Maar wat voor jou zó natuurlijk is, is dat niet per se voor je cliënten. Zeker voor cliënten die veel spanning met zich meedragen, kan het heel moeilijk zijn om zich open te stellen en hun kwetsbaarheid te laten zien. Terwijl juist de paarden hierin zoveel kunnen betekenen.

Hoe los je het op?

Hoe geef je je cliënt een veilig gevoel, vanwaaruit ze zich wél durven blootgeven en bepaalde thema’s en/of trauma’s durven aan te gaan? Hoe creëer je een setting waarin je cliënt zijn emoties wel durft toe te laten en hiermee de slag gaat?

“Gedurende deze opleiding/retraite ervaarde ik een intens prachtige reis, een reis naar mijn innerlijke zelf. De wijsheid aanwezig in elk van ons, ons lichaam, waarbij de paarden ons uitnodigen om dit écht te doorvoelen. Zodat vitale levensenergie terug kan stromen en ‘vertrouwen’ en ‘(universele) liefde’ opnieuw een basis vormt. Het gaf mij, als begeleider, de bewuste uitnodiging om steeds weer opnieuw ruimte te bieden aan het energetische proces wanneer we aansluiten op het veld van het paardenbewustzijn. Voorbij woorden. Ruimte bieden aan wat er wenst te ontstaan vanuit het onderbewustzijn, vanuit een onzichtbare wereld. Vertragen, vertrouwen en afstemmen op alles dat is zoals het is. Daar zit een intense en vitaal mooie kracht! Pas wanneer ik, als begeleider, deze belichaming doorvoel, kan ik anderen ondersteunen in dit energetische proces.” ~ Caroline, paardencoach

“Een opleiding die je naar je lichaam brengt. En daar te doorvoelen hoe je lichaam reageert, het gevoel er mag zijn, voor ontlading zorgt en ontspant. En veel nieuwe tools om te gebruiken in de bak.”

Het antwoord is: belichaamde coaching

Ons lichaam is als ons huis, maar vaak zijn we niet thuis. Door te veel prikkels of stress ten gevolge van indringende ervaringen raken we uit balans en verliezen we de connectie met onszelf en ons lichaam. Stress of trauma slaat zich als het ware op in ons lichaam. Er ontstaat ruis op de lijn; we pikken de signalen die ons lichaam afgeeft niet meer op, of ze komen verstoord binnen. Het gevolg daarvan is dat we allerlei klachten, symptomen en zelfs syndromen krijgen. Het gevoel van uit balans zijn geeft opnieuw stress en dit zorgt ervoor dat we in een vicieuze cirkel belanden. We kunnen steeds moeilijker ontspannen. We durven ook steeds minder goed ons gevoel of onze emoties toe te laten, omdat we bang zijn de controle te verliezen. Liever vermijden we prikkels, gaan we uit het contact, leiden we onszelf af of verdoven onszelf. 

Dit fenomeen kan ertoe leiden dat jij als coach probeert je cliënt naar het “voelen” of die diepere laag te brengen, maar dat dit niet lukt. En dat je cliënt uiteindelijk niet de hulp of heling ervaart die jij hem of haar zo graag wilt bieden.

In mijn training “Paardencoaching: de verdieping” leer je hoe je hier op een evenwichtige, vakvolwassen manier mee om kunt gaan.

Waarom is deze training een waardevolle verdieping en wat levert het je op?

 • Je leert de signalen van het paard nog beter waarnemen en toepassen tijdens de sessie.
 • Je leert de signalen van het lichaam van de coachee waarnemen en krijgt inzicht in hoe stress/trauma zich opslaat in het lichaam.
 • Je leert duidelijk herkennen tijdens de sessie wanneer de cliënt innerlijke spanning opbouwt, maar dit uiterlijk niet toont of deze spanning probeert te onderdrukken.
 • Je gaat lichaams- en ervaringsgericht oefenen met de paarden, zodat je je coachee echt verder kunt helpen.
 • Je leert werken met de door mij ontwikkelde bottom-up benadering met paarden; wat betekent dat het lichaam de poort is, van waaruit je werkt, gebaseerd op o.a. het werk van Peter Levine (somatic experiencing)
 • Je leert hoe je een veilige en professionele setting kunt creëren, waarbij de verhoudingen/relatie tussen jou en je cliënt duidelijk zijn, maar ook het paard op een paard gezonde manier wordt ingezet

Reacties deelnemers

“Een fijne groep mensen met ieder eigen thema’s. Samen met de paarden groot en klein (waar we allemaal verliefd op waren), de entourage, het fijne plekje en het heerlijke eten wist Jubine een fijne, veilige plek te creëren waardoor er voor iedereen alle gelegenheid was voor zelfontwikkeling en verdieping. Lachen, af en toe een traan, Jubine begeleidt je drie dagen zo fijn door alle up’s en downs heen en geeft alle gelegenheid vragen te stellen.
Zeker een aanrader!”

“Een enorm mooie aanvulling op de eerdere opleiding. De ademhalingsoefeningen en het diep ingaan op lichamelijke sensaties is echt toepasbaar!”

“Het waren inspirerende dagen! Vanuit je hoofd het echt gaan voelen in je lijf. Mooie tools gekregen om tijdens de sessies in te gaan zetten. Heel fijn hoe Jubine de dagen ingevuld heeft met haar kennis en kunde.”

We kijken in de training naar:

 • Hoe begeleid je een coachee om vertrouwd te raken met zijn/haar lichaam, om zich weer veilig te voelen in het eigen lichaam en vastzittende emoties toe te laten en spanningen los te laten?
 • Als coach ben je geneigd snel te vragen: Wat voel je en waar voel je dit? Maar wat is voelen nu eigenlijk? En hoe kun je de coachee zo begeleiden dat deze vraag geen weerstand oproept of ervoor zorgt dat je cliënt juist blokkeert?
 • Hoe herken je lichamelijke signalen van spanning, stress, trauma bij de coachee?
 • Coachees met langdurige spanningen hebben vaak allerlei copingmechanismen ontwikkeld om om te gaan met de spanningen? Hoe ga je hiermee om en hoe kun je deze op een veilige manier ‘ontmantelen’?
 • Je coachee raakt snel getriggerd en probeert de controle te houden over zijn/haar emoties. Je ziet aan het paard dat de spanning vastgehouden wordt en jij wilt zo graag dat de spanning los komt. Hoe blijf je als coach rustig, geduldig en houd je vertrouwen in het proces?
 • Wat zijn de eerste stappen om een lichaamsgerichte benadering in te zetten en hoe integreer je dit in jouw praktijk?

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

 • Uitleg en demonstratie van de werkwijze somatische paardencoaching
 • Duidelijke uitleg/theoretische onderbouwing van de werkwijze
 • Hand-out met theorie en werkvormen met de paarden
 • Ervaringsgerichte, lichaamsgerichte/somatische en reflectieve oefeningen
 • Boekje met lichaamsgerichte oefeningen
 • Sessies met het paard als hulpbron 
 • Verdieping met betrekking tot eigen houding als coach, creëren veiligheid en procesbegeleiding
 • Verdiepende literatuurtips
 • Certificaat als bewijs van deelname

“Het waren zeer leerzame, inspirerende en waardevolle dagen. Jubine neemt je mee in een warm bad waar alles er mag zijn. Voor mij past deze module helemaal in waar ik nu zelf sta en dingen ervaar. Meer lichaamsgericht en in het hier nu. Zeer waardevol om ook deze kant te onderzoeken en te ervaren, voor jezelf als coach, maar ook als je zelf in de bak staat.“

De coach

Jubine Nijmeijer
Jubine is een enthousiaste en betrokken paardencoach, trainer en yoga docente. Ze geeft trainingen en workshops aan groepen professionals waaronder (paarden)coaches, managers en leidinggevende. 

Vanaf 2012 is zij zich steeds meer gaan richten op het coachen en trainen. Zij heeft sinds 2014 haar eigen coachings-en trainingslocatie met paarden en ontving reeds vele individuen, groepen en teams voor coaching en training. Met haar rustige en warme uitstraling creëert zij al snel veiligheid in de groep.

Sinds 2019 inspireert zij paardencoaches op het vlak van trauma bij een opleidingsinstituut voor paardencoaches met haar gepassioneerde uitleg en begeleiding in de praktijk met de paarden. Met haar rustige en warme uitstraling creëert zij al snel veiligheid in de groep, waardoor er openheid ontstaat om op een diepere laag met de paarden en elkaar te onderzoeken wat spanning en trauma doet. Hiermee creëert zij de ultieme leeromgeving, waarbij je leert door te ervaren en theorie echt tot leven komt.

Jubine volgde de Opleiding Systemisch Paardencoaching bij Bureau Wind in 2012. Later volgde zij de verkorte basisopleiding bij Caprilli Coaching en de opleiding tot transformatiecoach bij de Academie voor Holistisch Coachen. Ook volgde zij diverse docententrainingen op het vlak van yoga, zoals de yin yoga, mindfulness en meditatie opleiding bij Stillnessinyoga en de advanced studies: The Heart, The Mind en Healing Yoga bij Delight Yoga. Zij heeft een eigen coachingslocatie met paarden sinds 2014. De training is ontwikkeld na ruim een decennium ervaring met het werken met paarden en cliënten die met stress en trauma kampen. De lichaamsgerichte benadering die Jubine bij de paarden toepast, is o.a. gestoeld op het werk van Peter Levine (Somatic Experiencing (SE), de Polyvagal Theorie (PVT), de visie van Klaus Ferdinand Hempfling, ademhalingswerk van Donna Tart, healing yoga technieken uit het Tibetaans Boeddhisme, als ook diepgaande meditatietechnieken.

Voor wie is deze training?

Je hebt de basisopleiding tot paardencoach afgerond; je hebt al de nodige praktijkervaring of bent startende met het opzetten van je praktijk? Je wilt je graag verder verdiepen en ontwikkelen in dit prachtige vak? Je bent op zoek naar integratie van al hetgeen je tot nu toe aan kennis hebt opgedaan? Je wilt meer uit je sessies halen? Je bent op zoek naar inspiratie, verdieping op het vlak van procesbegeleiding en een lichaamsgerichte aanpak en versteviging/belichaming van jezelf in dit vak; je wilt graag groeien naar een volwassen volwaardige paardencoach?

“Ik vond dit een absolute meerwaarde. Een goede afwisseling van kennis (hoofd) en gevoel (lijf)”


“Voor mij voelde deze training meer als een spirituele retraite waarbij je 3 dagen ondergedompeld wordt in meditaties en stilte momenten (met en zonder paarden) en een reis door je eigen lichaam. Op een heerlijke plek met liefdevolle en kundige begeleiding van Jubine en ook de innerlijke mens werd goed verzorgd, het receptenboek mist nog ;-).

Heel fijn om onderdeel uit te mogen maken van een prachtige paarden- én mensenkudde waarbij ik veel steun heb gevoeld van de paarden tijdens mijn persoonlijke sessie waar Jubine mij telkens weer liet voelen en terugkomen in mijn lijf. Bedankt voor de afgelopen dagen, ik voelde mij thuis.” ~ Jet, paardencoach

Onze paarden

Golden Dawn. Deze jong volwassen ruin is heel duidelijk en als een rots in de branding.

Esha; deze gevoelige volwassen merrie helpt je graag met spanningen afvloeien, om vervolgens weer samen in beweging te komen

Milou; deze rustige jong volwassen merrie voelt goed aan wanneer jij een steuntje in de rug kan gebruiken.

August; deze volwassen ruin met zijn imposante uitstraling, heeft een karakter van goud.

Roos; deze gevoelige jong volwassen merrie zal het je niet altijd makkelijk maken.

Kobus; deze gezellige stoere pony brengt veel wijsheid in de sessies.

Duur & data

De training duurt 3 dagen van 10.00-17.00. In de avond vindt er een meditatie/ritueel plaats. De trainingsdagen worden gegeven in retraitevorm. De eerstvolgende trainingen worden gegeven op:

 • DO 7 T.M. ZAT 9 MRT ’24 VOL
 • VRIJ 31 MEI T.M. ZON 2 JUN ’24

Kosten

De kosten voor deze 3-daagse training zijn: € 625,– euro, exclusief BTW, inclusief lunch, thee/koffie/versnaperingen, hand-out en boekje.

Kosten voor overnachten en maaltijden worden separaat inrekening gebracht, afhankelijk van de logies. Neem contact op voor de overnachtingsmogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Groepsgrootte

We werken in een groep van maximaal 8 deelnemers. De groep vindt doorgang bij minimaal 6 deelnemers. Deze training is een gelegenheid om met gelijkgestemden bij elkaar te komen, om met en van elkaar te leren.

Weet je genoeg en wil jij jezelf aanmelden?

Je kunt jezelf via onderstaande button direct aanmelden voor deze training.


Wil je eerst meer weten?

Ik neem graag de tijd om jouw vragen te beantwoorden. Via mijn online agenda kun je daar zelf een belafspraak voor inplannen.

“Zeer waardevolle opleiding, fijne groep en zeer fijne training door Jubine! Mooi om zelf te hebben ervaren dat het zeker niet altijd nodig is om alles in woorden uit te leggen. Weer een mooie toevoeging in mijn koffer vol kennis en ervaring.” Christa ~ jeugdconsulent en paardencoach

Locatie

De training vindt plaats binnen en buiten op de prachtige coachings- en trainingslocatie van Wild Horses. De locatie is prachtig gelegen aan de rand van een natuurgebied. De locatie biedt veel sfeer en privacy. Dit betekent dat er gedurende trainingen geen andere activiteiten plaatsvinden en de locatie dus geheel ter beschikking staat aan de groep. De locatie is goed bereikbaar met OV en de auto. Vanaf metrostation Nootdorp is het nog 20
minuten wandelen. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Adres
Wild Horses
Nieuwkoopseweg 48A
2621PB Pijnacker

0
  0
  Jouw bestelling
  Je hebt nog geen bestellingenTerug naar de website