Je winkelwagen is momenteel leeg!

TRAINING
“Paardencoaching: de verdieping”
Je bent paardencoach geworden omdat je weet dat paarden een grote hulpbron zijn bij het begeleiden en helpen van je cliënten. Toch merk je soms dat het cognitieve nog voorrang heeft op de echte connectie. In mijn training “Paardencoaching: de verdieping” ontdek je hoe je die connectie wél bereikt.
Merk je dat er soms iets mist in jouw sessies met jouw cliënten, dat het niet lukt om die diepere laag te raken? Ik help je graag hierbij.
Je bent paardencoach geworden, omdat je weet dat paarden een grote hulpbron zijn bij het begeleiden en helpen van je cliënten. Vooral het intuïtieve en sensitieve van paardencoaching spreekt je zo aan. Je volgde opleidingen om je vak binnen professionele kaders en richtlijnen te kunnen uitvoeren, en je bent blij dat je elke week weer ‘in de bak’ mag staan met paarden en coachees. Toch merk je soms dat er iets mist. Dat het cognitieve toch nog weleens voorrang heeft op de echte connectie. Dat je je coachees méér zou kunnen bieden. In mijn training “Paardencoaching: de verdieping” ontdek je hoe je dat bereikt.
“Dankbaar voor deze opleiding, een verrijking voor jezelf en als paardencoach! Een echte must have als toevoeging aan de opleidingen die er al waren!” ~ Julia, paardencoach
Als ik andere paardencoaches vraag naar hun grootste uitdagingen in hun werk met cliënten, dan hoor ik vaak deze geluiden:
- “Het paard geeft mooie signalen, maar de cliënt voelt er niks bij.”
- “De cliënt blijft heel erg in zijn/haar hoofd en het wordt vooral een praatsessie.”
- “De problematiek van de cliënt overweldigt mij; ben ik hier wel klaar voor?”
- “De cliënt voelt zich overweldigd en geconfronteerd door wat het paard laat zien en wil niet meer verder.”
- “Na de sessie heb ik als coach een onbevredigd gevoel.”
- “Het lukt niet om recht te doen aan wat het paard in de sessie laat zien.”
- “Ik betrap me erop dat ik toch stiekem een oordeel heb over de houding van de cliënt in de sessie.”
Het resultaat van dit soort frustraties is dat je als coach begint te twijfelen aan jezelf en soms ronduit een slecht gevoel overhoudt aan coachsessies. Dat heeft niet alleen effect op je directe werk als coach, maar ook op het vertrouwen dat je nodig hebt om nieuwe cliënten te vinden voor je praktijk. Ook is het op deze manier moeilijk om cliënten aan je te binden en meer te kunnen bieden dan alleen maar eenmalige sessies.
“De training is een échte aanrader! Zelf heb ik deze training als heel leerzaam ervaren. Tot de dag van vandaag heb ik er nog steeds profijt van. Er wordt met je meegekeken waar je jezelf kunt ontwikkelen of waarin je kunt groeien, en daarin neemt de trainster jou in jouw eigen tempo mee. Op een prachtige locatie en met behulp van een kudde van 6 paarden, krijg je volop de gelegenheid om op een prettige veilige en kundige manier te ervaren en te leren.” ~ Patricia, paardencoach
Waarom gebeurt dit?
Als paardencoach wéét jij wat het effect kan zijn van paardencoaching. Waarschijnlijk ben je zelf ook door een bepaald proces met de paarden heen gegaan, en heb je er zelf heel veel baat bij gehad. Dat gun je je cliënten ook. Maar wat voor jou zó natuurlijk is, is dat niet per se voor je cliënten. Zeker voor cliënten die veel spanning met zich meedragen, kan het heel moeilijk zijn om zich open te stellen en hun kwetsbaarheid te laten zien. Terwijl juist de paarden hierin zoveel kunnen betekenen.
Hoe los je het op?
Hoe geef je je cliënt een veilig gevoel, vanwaaruit ze zich wél durven blootgeven en bepaalde thema’s en/of trauma’s durven aan te gaan? Hoe creëer je een setting waarin je cliënt zijn emoties wel durft toe te laten en hiermee de slag gaat?

“Een opleiding die je naar je lichaam brengt. En daar te doorvoelen hoe je lichaam reageert, het gevoel er mag zijn, voor ontlading zorgt en ontspant. En veel nieuwe tools om te gebruiken in de bak.”

Het antwoord is: belichaamde coaching
Ons lichaam is als ons huis, maar vaak zijn we niet thuis. Door te veel prikkels of stress ten gevolge van indringende ervaringen raken we uit balans en verliezen we de connectie met onszelf en ons lichaam. Stress of trauma slaat zich als het ware op in ons lichaam. Er ontstaat ruis op de lijn; we pikken de signalen die ons lichaam afgeeft niet meer op, of ze komen verstoord binnen. Het gevolg daarvan is dat we allerlei klachten, symptomen
en zelfs syndromen krijgen. Het gevoel van uit balans zijn geeft opnieuw stress en dit zorgt ervoor dat we in een vicieuze cirkel belanden. We kunnen steeds moeilijker ontspannen.
We durven ook steeds minder goed ons gevoel of onze emoties toe te laten, omdat we bang zijn de controle te verliezen. Liever vermijden we prikkels, gaan we uit het contact, leiden we onszelf af of verdoven onszelf.
Dit fenomeen kan ertoe leiden dat jij als coach probeert je cliënt naar het “voelen” of die diepere laag te brengen, maar dat dit niet lukt. En dat je cliënt uiteindelijk niet de hulp of heling ervaart die jij hem of haar zo graag wilt bieden.
In mijn training “Paardencoaching: de verdieping” leer je door middel van belichaamde paardencoaching hoe je hier op een evenwichtige, vakvolwassen en effectieve manier mee om kunt gaan.

Waarom is deze training een waardevolle verdieping en wat levert het je op?
- Je leert de signalen van het paard nog beter waarnemen en toepassen tijdens de sessie.
- Je leert de signalen van het lichaam van de coachee waarnemen en krijgt inzicht in hoe stress/trauma zich opslaat in het lichaam.
- Je leert duidelijk herkennen tijdens de sessie wanneer de cliënt innerlijke spanning opbouwt, maar dit uiterlijk niet toont of deze spanning probeert te onderdrukken.
- Je gaat lichaams- en ervaringsgericht oefenen met de paarden, zodat je je coachee echt verder kunt helpen.
- Je leert werken met de door mij ontwikkelde bottom-up benadering met paarden; wat betekent dat het lichaam de poort is, van waaruit je werkt, gebaseerd op o.a. het werk van Peter Levine (somatic experiencing)
- Je leert hoe je een veilige en professionele setting kunt creëren, waarbij de verhoudingen/relatie tussen jou en je cliënt duidelijk zijn, maar ook het paard op een paard gezonde manier wordt ingezet
Reacties deelnemers aan mijn trainingen
“Een enorm mooie aanvulling op de eerdere opleiding. De ademhalingsoefeningen en het diep ingaan op lichamelijke sensaties is echt toepasbaar!”
“Het waren inspirerende dagen! Vanuit je hoofd het echt gaan voelen in je lijf. Mooie tools gekregen om tijdens de sessies in te gaan zetten. Heel fijn hoe Jubine de dagen ingevuld heeft met haar kennis en kunde.”
We kijken in de training naar:
- Als coach ben je geneigd snel te vragen: Wat voel je en waar voel je dit? Maar wat is voelen nu eigenlijk? En hoe kun je de coachee zo begeleiden dat deze vraag geen weerstand oproept of ervoor zorgt dat je cliënt juist blokkeert?
- Hoe herken je lichamelijke signalen van spanning, stress, trauma bij de coachee?
- Coachees met langdurige spanningen hebben vaak allerlei copingmechanismen ontwikkeld om om te gaan met de spanningen? Hoe ga je hiermee om en hoe kun je deze op een veilige manier ‘ontmantelen’?
- Je coachee raakt snel getriggerd en probeert de controle te houden over zijn/haar emoties. Je ziet aan het paard dat de spanning vastgehouden wordt en jij wilt zo graag dat de spanning los komt. Hoe blijf je als coach rustig, geduldig en houd je vertrouwen in het proces?
- Hoe begeleid je een coachee om vertrouwd te raken met zijn/haar lichaam, om zich weer veilig te voelen in het eigen lichaam en vastzittende emoties toe te laten en spanningen los te laten?
- Wat zijn de eerste stappen om een lichaamsgerichte benadering in te zetten en hoe integreer je dit in jouw praktijk?

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?
- Uitleg en demonstratie van de werkwijze somatische paardencoaching
- Duidelijke uitleg/theoretische onderbouwing van de werkwijze
- Hand-out met theorie en werkvormen met de paarden
- Ervaringsgerichte, lichaamsgerichte/somatische en reflectieve oefeningen
- Boekje met lichaamsgerichte oefeningen
- Sessies met het paard als hulpbron
- Verdieping met betrekking tot eigen houding als coach, creëren veiligheid en procesbegeleiding.
- Verdiepende literatuurtips
- Certificaat als bewijs van deelname
“Het waren zeer leerzame, inspirerende en waardevolle dagen. Jubine neemt je mee in een warm bad waar alles er mag zijn. Voor mij past deze module helemaal in waar ik nu zelf sta en dingen ervaar. Meer lichaamsgericht en in het hier nu. Zeer waardevol om ook deze kant te onderzoeken en te ervaren, voor jezelf als coach, maar ook als je zelf in de bak staat.“
Voor wie is deze training?
Je hebt de basisopleiding tot paardencoach afgerond; je hebt al de nodige praktijkervaring of bent startende met het opzetten van je praktijk? Je wilt je graag verder verdiepen en ontwikkelen in dit prachtige vak? Je bent op zoek naar integratie van al hetgeen je tot nu toe aan kennis hebt opgedaan? Je wilt meer uit je sessies halen? Je bent op zoek naar inspiratie, verdieping op het vlak van procesbegeleiding en een lichaamsgerichte aanpak en versteviging/belichaming van jezelf in dit vak; je wilt graag groeien naar een volwassen volwaardige paardencoach?
De coach
Jubine Nijmeijer
Trainer, opleider bij een erkend opleidingsinstituut voor paardencoaches, paardencoach en yoga, mindfulness en meditatie docente.

Jubine is een enthousiaste en betrokken paardencoach, trainer en yoga docente. Ze geeft trainingen en workshops aan groepen professionals waaronder (paarden)coaches en therapeuten. Zij heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in een lichaamsgerichte/somatische aanpak bij stress en trauma. Zij inspireert al sinds 2019 paardencoaches op het vlak van trauma bij een opleidingsinstituut voor paardencoaches met haar gepassioneerde uitleg en begeleiding in de praktijk met de paarden. Met haar rustige en warme uitstraling creëert zij al snel veiligheid in de groep, waardoor er openheid ontstaat om op een diepere laag met de paarden en elkaar te onderzoeken wat spanning en trauma doet. Hiermee creëert zij de ultieme leeromgeving, waarbij je leert door te ervaren en theorie echt tot leven komt.
Jubine volgde de Opleiding Systemisch Paardencoaching bij Bureau Wind in 2012. Later volgde zij de verkorte basisopleiding bij Caprilli Coaching en de opleiding tot transformatiecoach bij de Academie voor Holistisch Coachen. Ook volgde zij diverse docententrainingen op het vlak van yoga, zoals de yin yoga, mindfulness en meditatie opleiding bij Stillnessinyoga en de advanced studies: The Heart, The Mind en Healing Yoga bij Delight Yoga. Zij heeft een eigen coachingslocatie met paarden sinds 2014. De training is ontwikkeld na ruim een decennium ervaring met het werken met paarden en cliënten die met stress en trauma kampen. De lichaamsgerichte benadering die Jubine bij de paarden toepast, is o.a. gestoeld op het werk van Peter Levine (Somatic Experiencing (SE), de Polyvagal Theorie (PVT), de visie van Klaus Ferdinand Hempfling, ademhalingswerk van Donna Tart, healing yoga technieken uit het Tibetaans Boeddhisme, als ook diepgaande meditatietechnieken.
“Ik vond dit een absolute meerwaarde. Een goede afwisseling van kennis (hoofd) en gevoel (lijf)”
Onze paarden

Golden Dawn. Deze jong volwassen ruin is heel duidelijk en als een rots in de branding.

Esha; deze gevoelige volwassen merrie helpt je graag met spanningen afvloeien, om vervolgens weer samen in beweging te komen

Milou; deze rustige jong volwassen merrie voelt goed aan wanneer jij een steuntje in de rug kan gebruiken.

August; deze volwassen ruin met zijn imposante uitstraling, heeft een karakter van goud.

Roos; deze gevoelige jong volwassen merrie zal het je niet altijd makkelijk maken.

Kobus; deze gezellige stoere pony brengt veel wijsheid in de sessies.
Duur & data
De training duurt 3 dagen. De trainingsdagen starten om 10.00 en eindigen om 17.00. De eerstvolgende trainingen worden gegeven op:
- 30 september, 1 en 2 oktober ’23. Dit is een speciale eerste editie van deze training. Je kunt tijdens de training overnachten bij Wild Horses. De prijs is inclusief alle maaltijden en overnachtingsplek (2 slaapkamers en 4 tentplekken).
- 7, 8 en 9 maart ’24. Beperkte overnachtingsmogelijkheden; vraag naar de mogelijkheden.
- 12, 13 en 14 april ’24. Je kunt tijdens de training overnachten bij Wild Horses. De prijs is exclusief alle maaltijden en overnachtingsplek (2 slaapkamers en 4 tentplekken). Vraag naar de mogelijkheden.
Kosten
De kosten voor deze 3-daagse training zijn: €625,– euro, exclusief BTW, inclusief lunch, thee/koffie/versnaperingen, hand-out en boekje.
Kosten voor overnachten en maaltijden worden separaat inrekening gebracht (vraag naar de mogelijkheden en de kosten), met uitzondering van de speciale eerste editie.
Groepsgrootte
We werken in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers, zodat er voldoende tijd en aandacht is voor je vragen. De groep vindt doorgang bij minimaal 6 deelnemers.
Weet je genoeg en wil jij jezelf aanmelden?
Je kunt jezelf via onderstaande button direct aanmelden voor deze training.
Wil je eerst meer weten?
Ik neem graag de tijd om jouw vragen te beantwoorden. Via mijn online agenda kun je daar zelf een belafspraak voor inplannen.
“Zeer waardevolle opleiding, fijne groep en zeer fijne training door Jubine! Mooi om zelf te hebben ervaren dat het zeker niet altijd nodig is om alles in woorden uit te leggen. Weer een mooie toevoeging in mijn koffer vol kennis en ervaring.” Christa ~ jeugdconsulent en paardencoach

Locatie
De training vindt plaats binnen en buiten op de prachtige coachings- en trainingslocatie van Wild Horses. De locatie is prachtig gelegen aan de rand van een natuurgebied. De locatie biedt veel sfeer en privacy. Dit betekent dat er gedurende trainingen geen andere activiteiten plaatsvinden en de locatie dus geheel ter beschikking staat aan de groep. De locatie is goed bereikbaar met OV en de auto. Vanaf metrostation Nootdorp is het nog 20
minuten wandelen. Er is voldoende parkeergelegenheid.
Adres
Wild Horses
Nieuwkoopseweg 48A
2621PB Pijnacker