Training “De therapeutische kracht van paarden”

Deze training is bedoeld voor coaches die het therapeutische proces met paarden willen leren begeleiden, alsook voor therapeuten die het werken met paarden willen integreren in hun praktijk.

In samenwerking met Praktijk Amelie.

Zie jij als (paarden)coach de therapeutische kracht van paarden en zou jij deze kracht meer bewust en bekwaam willen inzetten tijdens jouw sessies? En is het altijd al jouw droom als therapeut geweest om paarden in te zetten tijdens therapieprocessen, maar de stap om een opleiding tot paardencoach te volgen, past toch net niet.
Wij helpen je graag hierbij.

Je bent (paarden)coach of therapeut geworden, omdat je cliënten graag wilt helpen om een volgende stap te kunnen zetten, om voorbij hun verleden en trauma’s te komen. Je zet je met hart en ziel in, maar merkt soms dat het best lastig is om jouw cliënten in contact te brengen met het lichaam en het gevoel, zeker als er veel lichamelijke, emotionele en mentale spanningen zijn. Het proces kan dan soms wat stroperig aanvoelen, alsof je niet echt verder komt.

Je bent paardencoach, maar het therapeutische vak trekt je eigenlijk steeds meer aan. Je wilt graag in het moment als het zich aandient tijdens een sessie, jouw client kunnen begeleiden om echt even stil te kunnen staan bij een stuk verwerking zonder bezig te hoeven zijn met de volgende stap. Je wilt cliënten bijstaan in hun proces, maar vindt het soms lastig om jouw cliënt zelf in staat te stellen zichzelf te helpen.

Of je bent therapeut en hebt al meer van paardencoaching gehoord of zelf ervaren, maar de stap om een opleiding tot paardencoach te volgen, past toch net niet. Je bent immers therapeut geworden en wilt je vooral op het therapeutische proces blijven richten. Het werken met paarden spreekt je aan, omdat je voelt dat het paard een stevige grond biedt en een natuurlijke hulpbron is, die jouw client net dat zetje kan geven om voorbij trauma en oude pijn te komen.

In mijn basistraining “De Therapeutische kracht van Paarden” krijg je volop de kans om te leren om op therapeutische wijze paarden in te zetten.

 • “Ik zie de therapeutische kracht van paarden, maar weet eigenlijk te weinig van het therapeutische proces en hoe dit te begeleiden.”
 • “Ik zou het fantastisch vinden om het werken met paarden te integreren in mijn therapiepraktijk, maar weet te weinig over de manier waarop paarden reageren en de uitwisseling tussen mens en paard.”
 • “Soms voel ik dat ik eigenlijk meer de diepte in zou willen gaan, maar weet ik niet goed hoe ik dit moet doen. Ik vind het zelfs een beetje spannend, omdat ik niet weet wat ik dan losmaak.”
 • “Soms zie ik dat de client iets anders nodig heeft dan gecoacht worden richting de volgende stap. Dan wil ik eigenlijk alle aandacht geven aan dat wat het proces op dat moment vraagt. Ik voel mij echter geremd, omdat ik geen therapeut ben.”
 • “Als therapeut kan ik soms wat vast komen te zitten in het proces met mijn client. Dan voel ik dat ik letterlijk buiten wil zijn en op een frisse, natuurlijke en lichaamsgerichte manier de client verder wil helpen om voorbij trauma’s en oude pijn te komen.”
 • “Ik zou graag meer willen weten over de lichaamstaal en leren hoe ik met het lichaam als poort kan werken, in plaats vanuit de cognitie of de inzet van werkvormen op zoek te gaan naar een oplossing of een stuk verwerking.”
 • “Ik vind het lastig om te vertragen, om minder woorden te gebruiken of om stilte toe te laten. Ik merk dat ik dan onrustig word en een ongemakkelijk gevoel krijg.”
 • “Je vindt het soms lastig om het proces bij de client te houden. Dan betrap je jezelf op een bepaalde ongedurigheid om het proces te willen versnellen.”

Je wilt graag leren werken met de therapeutische kracht van paarden. Je wilt lichaamsgericht, met gevoel en empathie jouw cliënten duurzaam begeleiden, maar je weet niet precies hoe je dit moet aanpakken. Je wilt dit namelijk graag op een bewuste en vakbekwame manier doen, zodat je jouw cliënten ook echt duurzaam in staat stelt zichzelf te helpen.

“Wat is dit een mooie verdieping. Dit maakt mijn pakketje compleet. En een grote wens ging in vervulling om meer te leren over paardencoaching en trauma. De kennis, ervaring, zachtheid, humor van Jubine Nijmeijer gaf me de ruimte om volop te leren. Dank je wel daarvoor.”

De helende kracht van paarden

Paarden hebben door hun empathische houding een enorm helend effect hebben op cliënten die zijn vastgelopen in hun leven door oude pijn en trauma, of de richting in hun leven kwijt zijn geraakt. Paarden kijken als het ware dwars door jou heen naar wie je echt bent; door alle beschermingslagen heen zien ze jou echt.

Paarden zijn enorm sensitief. Het lijkt wel alsof ze een gevoelsantenne hebben voor spanningen in het lichaam. Ze lezen jouw lichaamstaal; hoe jouw lichaam reageert op dat wat er van binnen bij jou gebeurt: jouw gedachten, emoties, gevoelens, en hoe je reageert op de wereld om je heen.

Paarden zijn als vlucht-en kuddedieren zo geëvolueerd dat zij continue afgestemd zijn op zichzelf en elkaar, om zo goed mogelijk te kunnen overleven. Sociale interactie is een belangrijke voorwaarde om zo goed mogelijk in balans te zijn en sterk te blijven.

Paarden detecteren dus ook bij elkaar als er spanningen zijn en communiceren onderling met vernuftige super verfijnd ontwikkelde lichaamstaal; zij kennen geen verbale communicatie (op een aantal klanken na).

In de basistraining werken we met deze 3 basiselementen:

 1. Empathische houding paard
 2. Sensitiviteit van paarden
 3. Lichaamstaal van de paarden

“Deze trainingsdag was zeer waardevol. Ik heb veel geleerd, in een mooie ruimte ( en mooie omgeving) met fijne mensen. Amanda legt goed uit en neemt de tijd voor het beantwoorden van vragen. De sfeer was goed en het voelde veilig. We hebben serieus geoefend, maar ook heerlijk kunnen lachen.”

Hoe werk je met deze helende kracht?

Hoe werk je als coach of als therapeut op een bewuste, vakbekwame en zorgvuldige manier met deze 3 basiselementen met de paarden. Hoe creëer je een veilige setting en hoe faciliteer je het therapeutische proces met paarden, zodat jouw client gaat ervaren dat hij/zij zelf in staat is zichzelf te helpen. En verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen proces, terwijl jij wel dat stukje in het proces meeloopt, maar niet overneemt.

Het antwoord is: (Lichaams)bewustzijn en dieper begrip van het wezen paard als hulpbron bij therapie

Het paard fungeert als hulpbron om de cliënt weer veilig te laten voelen in het eigen lichaam en vertrouwen terug te krijgen. Dit biedt een ingang om trauma en oude pijn te verwerken.

Echter dit vraagt van jou dat je je bewust bent van het therapeutische proces dat zich voltrekt bij paarden. En hoe je dit op een vakbekwame manier kunt faciliteren.

Als therapeut heb je al ervaring met het begeleiden van cliënten in therapeutische processen maar weet je niet hoe je dit op een veilige manier met paarden kunt faciliteren. In deze training leer je de basis van hoe je het werken met paarden in jouw praktijk kunt integreren.

In deze training leer je alles over de therapeutische kracht en werking van paarden. Je ontwikkelt meer (lichaams)bewustzijn en sensitiviteit, maar ook vaardigheden om op integere wijze jouw cliënt door zijn/haar proces te begeleiden.

“Een hele mooie opleiding die voor mij niet een “aanvulling” is, maar een “must”. Hij sluit zo aan bij mijn gevoel, dat alles klopt. Vanuit je hoofd naar je lijf en daar stilstaan bij wat er gebeurt. Het mag er zijn, het is goed, het is veilig. Zonder veel woorden over het hoe en wat… Voelen dat het goed is en je veiligheid vergroten. Spanningen die daarbij vrij komen en/of overgenomen worden door de paarden is een verademing, verlichting en alles wat daarbij hoort.”

Waarom is deze training een waardevolle basis en wat levert het je op?

 • Je leert over de therapeutische kracht van paarden.
 • Je leert beter onderscheiden wanneer je client eraan toe is om richting de toekomst te kijken en een volgende stap te zetten, of dat je client nog ruimte nodig heeft om oude pijn en trauma’s te verwerken.
 • Je leert hoe je de taal van de paarden (nog beter) lezen en ontwikkelt meer traumasensitiviteit om de juiste interventies te doen tijdens de sessie.
 • Je leert de signalen van het lichaam van de client waarnemen en krijgt inzicht in hoe spanningen en trauma zich opslaan in het lichaam.
 • Je gaat lichaams- en ervaringsgericht oefenen met de paarden, zodat je je client echt verder kunt helpen.
 • Je leert hoe je het paard als hulpbron versus het paard als spiegel kunt inzetten.
 • Je leert met meer detail waarnemen, daarop te reageren en hoe je met rust voeling kan blijven houden om het proces te begeleiden.
 • Je leert werken met het hier en nu, wat zich daarin aandient en dit te blijven volgen, ook al kun je dit rationeel gezien niet meer volgen.
 • Je leert vertrouwen en helderheid te ontwikkelen om te benoemen wat je ziet in het moment.
 • Je krijgt veel kennis over het inzetten van paarden in therapieprocessen, de rol van coach versus therapeut en de houding van jou als facilitator tijdens de sessies met paarden.
 • Je leert hoe je een veilige en professionele setting kunt creëren, waarbij de verhoudingen/relatie tussen jou en je cliënt duidelijk zijn, maar ook het paard op een paard gezonde manier wordt ingezet.

“Amanda heeft veel ervaring en expertise op dit gebied en weet een moeilijk thema begrijpelijk uit te leggen. Hierdoor herken ik nu beter signalen bij mensen met wie ik werk. Ook weet ik nu beter hoe ik dan kan handelen. Wat een goede investering is dit! Ik raad het iedere professional aan om deze training te volgen.”

We kijken in de training naar:

 • Hoe werkt het therapeutische proces versus het coachingsproces?
 • Wat is de rol van het paard in therapieprocessen en hoe kun je het paard als hulpbron inzetten?
 • Wat speelt zich af tussen de client en het paard?
 • Hoe begeleidt je jouw client dat hij/zij steeds meer gaat ervaren dat hij/zij in staat is zichzelf te helpen?
 • Hoe leer je te vertragen, de tijd te nemen en om te gaan met jouw eigen oplossingsgerichtheid, ongemak of ongedurigheid?
 • Hoe begeleid je een client om vertrouwd te raken met zijn/haar lichaam, om zich weer veilig te voelen in het eigen lichaam en vastzittende emoties toe te laten/spanningen los te laten?
 • Wat zijn de eerste stappen om de therapeutische kracht van paarden te gaan toepassen in jouw therapie- of coachingspraktijk?

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

 • Reader met theorie over de therapeutische kracht van paarden.
 • Boekje met lichaamsgerichte oefeningen.
 • Ervaringsgerichte, lichaamsgerichte en reflectieve oefeningen.
 • Sessies met het paard als hulpbron.
 • Verdieping met betrekking tot eigen houding als coach, creëren veiligheid en procesbegeleiding.
 • Verdiepende literatuurtips.
 • Certificaat als bewijs van deelname.

“ Vier dagen doken we de diepte in. Theorie en praktijk wisselden elkaar mooi af. Dit keer zat ik in de rol van student. Heerlijk om zelf te leren, te ontvangen en te ervaren. Puzzelstukjes vielen op zijn plek. Nog meer snap ik wat voor grote impact trauma op een mens en zijn omgeving kan hebben. Gaaf om te ervaren hoeveel je kan doen door heel lichaamsgericht te werken. Mooi om te merken dat trauma’s niet in woorden herbeleefd hoeven te worden. De sensaties en gevoelens in je lijf ruimte geven is de sleutel om tot verwerking te komen. De paarden kunnen daar zo mooi bij ondersteunen. Veel deed ik al deels bewust en onbewust met kind en mens. Nu kan ik nog bewuster keuzes maken en is mijn rugzak verder gevuld met kennis en inspiratie. Bedankt Jubine voor de bevlogen begeleiding!”

“Een mooie, intensieve, maar vooral fijne bevestiging van de helende capaciteiten van ons lichaam. Want trauma zit niet alleen in het hoofd, het zit vooral opgeslagen in het lijf. Door op een veilige manier lichaamsgericht te werken, met aanwezigheid van een paard, worden hoofd en lijf weer met elkaar in verbinding gebracht. Dank Jubine Nijmeijer voor de mooie cursus!”

Voor wie is deze training?

 • Je bent paardencoach en hebt al enige praktijkervaring als paardencoach. Je bent een professional die zichzelf verder wil blijven ontwikkelen. Je ziet steeds meer de therapeutische kracht van paarden en wilt hier meer van weten. Je wilt de eerste stappen zetten richting een meer therapeutische en lichaamsgerichte werkwijze met paarden.
 • Je bent therapeut en hebt al enige praktijkervaring. Het werken met paarden spreekt je erg aan en je zou deze vorm van begeleiden graag willen integreren in jouw praktijk. Je wilt de basis leren van het werken met paarden en wilt dit vanuit jouw vak als therapeut doen

De trainers

Jubine Nijmeijer
Trainer, gecertificeerd paarden- en transformatiecoach, opleider erkend opleidingsinstituut voor paardencoaches, yoga, mindfulness en meditatie docente en eigenaar van Wild Horse Coaching.

Jubine is een enthousiaste en betrokken paardencoach, trainer en yogadocent. Ze geeft trainingen en workshops aan groepen professionals waaronder (paarden)coaches en therapeuten. Zij heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in een lichaamsgerichte/somatische aanpak bij stress en trauma. Zij inspireert al sinds 2019 paardencoaches op het vlak van trauma bij een opleidingsinstituut voor paardencoaches met haar gepassioneerde uitleg en somatische aanpak met de paarden. Met haar rustige en warme uitstraling creëert zij al snel veiligheid in de groep, waardoor er openheid ontstaat om op een diepere laag met de paarden en elkaar te onderzoeken wat spanning en trauma doet. Hiermee creëert zij de ultieme leeromgeving, waarbij je leert door te ervaren en de theorie echt tot leven komt.

Jubine volgde de Opleiding Systemisch Paardencoaching bij Bureau Wind in 2012. Later volgde zij de verkorte basisopleiding bij Caprilli Coaching en de opleiding tot transformatiecoach bij de Academie voor Holistisch Coachen. Ook volgde zij diverse docenttrainingen op het vlak van yoga, zoals de yin yoga, mindfulness en meditatie opleiding bij Stillnessinyoga en de Advanced Studies: The Heart, The Mind en Healing Yoga bij Delight Yoga. Zij heeft een eigen coachings- en trainingslocatie met paarden sinds 2014.

Deze training is ontwikkeld na ruim een decennium ervaring met
paardencoaching en transformatiecoaching voor o.a. cliënten die met stress en trauma kampen. De lichaamsgerichte benadering die Jubine met behulp van de paarden toepast, is o.a. gestoeld op het werk van Peter Levine (Somatic Experiencing (SE), Gabor Maté, de Polyvagal Theorie (PVT), ademhalingswerk van Donna Tart, healing yoga technieken uit het Tibetaans Boeddhisme, mantra, diepgaande meditatietechnieken, maar is vooral gebaseerd op eigen ervaring.

Amanda van Praktijk Amelie
Trainer, geregistreerd dramatherapeut, Developmental Transformations practitioner, traumatherapeut i.o, ervaringsdeskundige schrijver, podcaster en eigenaar van Praktijk Amelie.

Amanda is een gepassioneerde therapeute die zich met veel passie inzet om seksueel misbruik bespreekbaar te maken èn te houden. Dit doet zij door middel van individuele therapie, groepen, trainingen en werkbegeleiding/supervisie aan te bieden. Zij heeft de Herstel na Seksueel Misbruik Academie ontwikkeld en geeft trainingen aan groepen professionals waaronder (paarden)coaches en therapeuten op het vlak van seksueel trauma. Zij heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in een lichaamsgerichte aanpak bij stress en (seksueel) trauma. Zij is ervaringsdeskundige en daarmee een inspiratiebron voor vakgenoten en voor overlevers van seksueel trauma. Zij inspireert door middel van haar podcasts, gastcolleges en dichtbundel: “Als het donker wordt”. Met haar kalme en uitnodigende uitstraling creëert zij al snel veiligheid, waardoor het proces makkelijker op gang komt, seksueel trauma op een veilige manier bespreekbaar wordt en de ruimte krijgt om gezien en erkend te worden.

Amanda volgde de opleiding tot dramatherapeut aan de Hogeschool Utrecht waar zij afstudeerde op het onderwerp seksueel trauma. Later volgde zij een post-hbo tot traumatherapeut bij het ZPTN/Traumacompany en op dit moment volgt zij de master vaktherapie aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Door middel van verschillende bijscholingen verdiepte zij zich meer en meer in (seksueel) trauma. Zij heeft een eigen praktijk in omgeving Utrecht en werkt geregeld samen met andere professionals. Haar werkwijze richt zich op het aangaan van een lichaamsgerichte persoonlijke ontmoeting in het hier en nu. Haar werk rust op de principe van Developmental Transformations (DvT), de Polyvagaal theorie (PVT), het werken met dissociatieve delen (ANP-EP), Somatic Experiences (SE), Resource Therapy (RT), Ego state therapy (EST), KReST (Lichaamsgerichte, op Resources gerichte, innerlijk systeemgerichte Trauma confrontatie), het werken met adem, paard en hond en elementen vanuit de yoga.

“Prachtige processen volbrachten zich tussen mens en paard onder de zeer fijne begeleiding van Jubine. Ook bij mij vloeiden tranen, ging ik diep naar binnen en kon ik ruimte maken voor iets wat zichtbaar ruimte nodig had. Iets wat diep opgeslagen zat in mijn lichaam. Ik ervaar nu veel meer lucht en ruimte. Ik ben me nog meer bewust geworden van wat een trauma is en hoe heftig de gevolgen hiervan kunnen zijn. En dat door heel lichaamsgericht te werken je stappen kunt zetten. Helemaal de paarden kunnen daar een onwijze steun in zijn. Maar ook je ademhaling, jezelf scannen, trillen. Dankbaar voor de inzichten waardoor ik zo anderen nog beter kan begeleiden om zichzelf te helpen.”

Onze paarden

Golden Dawn. Deze jong volwassen ruin windt er geen doekjes op en zal je zeker niet pleasen. Maar als hij voelt dat jij hem nodig hebt, dan zal hij er voor je zijn als een rots in de branding.

Esha; deze gevoelige volwassen merrie houdt van aandacht en wil graag aanhaken. Echter, als je haar te veel forceert, zal ze geen hoef verzetten. Frustratie en spanningen helpt ze graag afvloeien, om vervolgens weer samen in beweging te komen

Milou; deze rustige jong volwassen merrie voelt goed aan wanneer jij een steuntje in de rug kan gebruiken. Zij laat met heel haar wezen zien hoe het is om zelfstandig en zelfredzaam te zijn.

August; deze volwassen ruin met zijn imposante uitstraling, heeft een karakter van goud. Hij laat feilloos zien waar de blokkades zitten. “Ik ben er voor je, maar je moet het zelf doen” is een van zijn motto’s!

Roos; deze lieve gevoelige jong volwassen merrie en half zus van Milou is dan wel de onderste in “rang”, maar aan haar persoonlijkheid zal het niet liggen. Ze zal het je niet makkelijk maken; als jij naar links wilt, zal zij gegarandeerd naar rechts willen. Dus je moet van goede huize komen bij deze dame.

Kobus; deze gezellige stoere pony brengt veel wijsheid in de sessies. Waar jij de weg niet meer weet, helpt Kobus je deze weer te vinden.

Duur & data


Deze basistraining duurt 3 dagen. De eerstvolgende trainingen worden gegeven op:

 • Ben jij paardencoach, dan werk je 2 trainingsdagen met de paarden en 1 trainingsdag zonder de paarden. De trainingsdag zonder de paarden wordt gegeven door trainster Amanda. Deze dag gaat geheel over het therapeutische proces en de rol en houding van therapeut.
 • Ben jij therapeut, dan werk je 3 trainingsdagen met de paarden. De 3e dag zal in het teken staan van het veilig werken met paarden en hoe je de eerste stappen zet om het werken met paarden op een praktische en veilige manier te integreren in je praktijk.

De trainingsdagen duren van 10:00 uur tot 17:00 uur, en je bent vanaf 9.30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan al voor je klaar en we trakteren je alle dagen op een lekkere gezonde lunch.

  Kosten

  De kosten voor deze 3-daagse training zijn: € 625,-, exclusief BTW, inclusief lunch, thee/koffie/versnaperingen, reader over het therapeutisch proces en het werken met paarden, boekje met lichaamsgerichte oefeningen.

  Groepsgrootte

  We werken in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers, zodat er voldoende tijd en aandacht is voor je vragen. De groep vindt doorgang bij minimaal 6 deelnemers.

  Weet je genoeg en wil jij jezelf aanmelden?

  Je kunt jezelf via onderstaande button direct aanmelden voor deze training.


  Wil je eerst meer weten?

  Ik neem graag de tijd om jouw vragen te beantwoorden. Via mijn online agenda kun je daar zelf een belafspraak voor inplannen.

  Over de locatie.

  De training vindt plaats binnen en buiten op de prachtige coachings- en trainingslocatie van Wild Horses. De locatie is prachtig gelegen aan de rand van een natuurgebied. De locatie biedt veel sfeer en privacy. Dit betekent dat er gedurende trainingen geen andere activiteiten plaatsvinden en de locatie dus geheel ter beschikking staat aan de groep. De locatie is goed bereikbaar met OV en de auto. Vanaf metrostation Nootdorp is het nog 20 minuten wandelen. Er is voldoende parkeergelegenheid.

  Adres
  Wild Horses
  Nieuwkoopseweg 48A
  2621PB Pijnacker

  “De afgelopen dagen heb ik ook zelf aan den lijve mogen ervaren hoe traumaverwerking met behulp van paarden werkt. Het paard voelt feilloos aan waar de energie op zit die geblokkeerd is en niet kan stromen. En geeft jou DAT wat je nodig hebt, gemist hebt en waar wel de behoefte lag. Zo heb ik tijdens de sessies mogen ontvangen: weer leren voelen, bewust stilstaan bij welke sensaties er plaatsvinden in je lichaam, steun, warmte, geborgenheid en veiligheid van het paard. Met als resultaat dichter bij mezelf gekomen, een opgelucht gevoel, een tevreden en rustig gevoel wat nog door zal werken de komende dagen (en langer). Draagt absoluut bij aan heling van het trauma. Zo bijzonder en speciaal!”

  “Wat een geweldige ervaring en wat een mooie liefde- en respectvolle manier van werken!”


  “Erg mooie en leerzame module. Zelf ook mooie inzichten mogen ervaren. Smaakt naar meer.”

  0
   0
   Jouw bestelling
   Je hebt nog geen bestellingenTerug naar de website